Vallen en het ritme van het leven

Onze wereld is gevuld met ritme en flow, van het circadiaanse ritme tot het kloppen van bloed dat door onze aderen pompt, het gebrom van auto’s en vliegtuigen die mensen overal naartoe brengen, of het zachte klotsen van de getijgolven. Kortom, er is cadans in alle aspecten van het leven, dus waarom voelen we ons af en toe uit ons eigen levensritme geworpen, en wat kunnen we eraan doen?

Een gevoel van een beetje uit balans zijn kan vaak optreden na een alarmerende gebeurtenis zoals een val, of zelfs vanwege de angst om te vallen.
Misschien draagt dit bij aan verstoringen van de dagelijkse routines, slaap- en fysieke gezondheidsproblemen die uitdagend worden. Als deze verstoringen in het dagelijks leven van invloed zijn op hoe een persoon functioneert of zich voelt, kan een ergotherapeut kijken naar de aard van de problemen, die onder meer ongemak en aarzeling kunnen omvatten bij het uit de douche stappen, de hond uitlaten, een hobby bijhouden, maaltijden bereiden of naar de brievenbus lopen. Het zelfvertrouwen en de motivatie kunnen hierdoor ook worden beïnvloed, en dit kan leiden tot isolatie, waarbij iemands wereld steeds kleiner wordt doordat ze sociale of omgevingsinteractie vermijden.

Het ervaren van vallen en de angst om te vallen komt veel voor bij mensen met neurologische aandoeningen of ouderen, waarbij bewijs suggereert dat 33% van de mensen ouder dan 65 minstens één keer per jaar zal vallen, met een percentage dat stijgt tot 50% voor mensen ouder dan 80 jaar.

Vallen kan om verschillende redenen voorkomen, enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  • De omgeving
  • Verminderd evenwicht
  • Visuele beperking
  • Spiercontrole
  • Vermoeidheid
  • Verminderde spierkracht

De ergotherapeut zal aanbevelingen doen om deze moeilijkheden te overwinnen en de alledaagse onafhankelijkheid te verbeteren en te behouden.

Het advies van de ergotherapie zal gericht zijn op het verminderen van het risico op vallen en de angst om te vallen, maar moet individueel worden afgestemd. Het is belangrijk om rekening te houden met de symptomen die een persoon ervaart, hun activiteiten en de omgeving. Het gegeven advies kan gericht zijn op het veiliger maken van het huis, bijvoorbeeld door zorgvuldige plaatsing van meubels, het bekijken van vloeren, verlichting en eventuele benodigde apparatuur. Er kan advies worden gegeven over geschikte loopmiddelen en schoeisel, of gericht zijn op het verbeteren van balans, mobiliteit en beweging door middel van oefeningen en ritmische looppatronen. Veel soorten oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van kracht, houding en balanscontrole, vaak met een element van ritme. Tai Chi en Qigong bijvoorbeeld, concentreren zich op vloeiende bewegingen om het evenwicht te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten, en kunnen zittend en staand worden uitgevoerd.

Een gezamenlijk plan voor valreductie en herstel kan worden opgesteld, waarin doelen en intenties worden vastgelegd om naar toe te werken, evenals overeengekomen strategieën. Of het gebruik van een valdagboek kan worden aanbevolen om bijna-vallen, angsten en zorgen bij te houden, evenals eventuele daadwerkelijke vallen. Dit kan leiden tot verschillende therapeutische interventies, waaronder het aanbevelen van een loophulpmiddel zoals een rollator, dat voor meer stabiliteit zorgt terwijl iemand deelneemt aan activiteiten.

Het is zo belangrijk dat mensen proberen zich niet te laten weerhouden door de angst om te vallen om de dingen te doen die ze leuk vinden of willen doen. Door nieuwe of gewijzigde dagelijkse routines te introduceren, te overwegen hoe activiteiten worden uitgevoerd, en door het opvolgen van aanbevolen advies, kunnen mensen hun angst helpen verminderen, het risico op toekomstige vallen verminderen en hun levensritme weer op het goede spoor krijgen.