Vrouw loopt op hellingen met een rollator

Op hellingen lopen met een rollator

Het kan moeilijk lijken om hellingen op of af te lopen terwijl u een rollator gebruikt, vooral als u er volledig op steunt of als een helling lang of steil is. Hellingen zijn steeds vaker aanwezig rond gebouwen, bruggen en parken om de toegankelijkheid ervan te verbeteren. Met oefening en geduld kan het lopen op hellingen met een rollator veilig en comfortabel gebeuren; voor u het weet wordt de rollator een verlengstuk van uw lichaam.Dit is de laatste les uit een serie van vier over hoe u een rollator op de juiste manier buitenshuis gebruikt.

Wanneer u in een rollator investeert, is het belangrijk een model te kiezen met een ergonomisch en snel remmend systeem voor veiligheid op hellend terrein. Met de remmen kunt u de bewegingssnelheid van uw rollator regelen. Wanneer u met een rollator over hellingen loopt, moet u de versnelling afremmen om bergafwaarts te gaan en voorkomen dat hij achteruit rolt wanneer u bergopwaarts gaat. Uw houding, houding en de mate waarin u op uw rollator leunt ter ondersteuning bepalen hoe en wanneer u de remmen gebruikt.

Zorg ervoor dat u uw remmen regelmatig bijstelt en test of ze goed werken voordat u met een rollator over een helling loopt. Volg daarna de onderstaande stappen.

Een helling oplopen
Zo rijdt u een helling op:

  1. Ga dicht bij de rollator staan en duw deze langzaam omhoog terwijl u licht voorover leunt; u voelt uw schouders en onderarmen werken
  2. Schakel de remmen in en stap naar voren naar de rollator toe
  3. Laat de remmen geleidelijk los en herhaal stap 1 en 2

Een helling aflopen
Een helling aflopen werkt hetzelfde, maar u moet een stevige grip houden omdat de zwaartekracht de rollator naar voren trekt.

  1. Houd een rechte houding aan, leun licht achterover en pak de rollator stevig vast terwijl deze naar voren beweegt.
  2. Knijp in de remmen, stap naar de rollator toe, laat de remmen los en herhaal.

Tip: Het beste advies voor het lopen op hellingen met een rollator is om deze te beschouwen als een verlengstuk van uw lichaam en om de remmen bewust in te schakelen, afhankelijk van de helling en uw behoefte aan ondersteuning. Als u niet veel steun nodig heeft, hoeft u niet altijd te remmen. Benader de hellingen langzaam en voorzichtig, en houd uw vingers altijd op de remmen, zodat u ze zo nodig met korte pompjes kunt inknijpen.


Lees meer blogs: