Koppel geniet van een dagje uit omdat een van hen een Rollz Motion rollator en rolstoel gebruikt

Rollator rijlessen voor buiten

Voor het eerst de deur uit met een rollator is een hele stap, zowel geestelijk als lichamelijk. Met deze vier oefeningen leert u dit handig en veilig te doen. 

Blijven bewegen binnen uw mogelijkheden is heel belangrijk, zowel om te revalideren als om fit te blijven. Ook – juist zelfs! – als u minder goed loopt. Uw rollator is daarbij een goede hulp. Zorg dat u hem leert en durft te gebruiken.

Een geestelijke drempel over durven

De eerste stap is de lastigste: accepteren dat u een hulpmiddel nodig heeft om er op uit te gaan.

Rollz fysiotherapeut Anne-Wil Siegmund: “Wilt u graag zelf uw boodschappen blijven doen? Gaan koffiedrinken bij een buurtgenoot? Met uw dochter gaan winkelen? Naar de kerk lopen? Buiten een frisse neus halen en een ommetje maken? Fit blijven? Dat maakt uw rollator weer mogelijk. Kijk er positief naar: dankzij mijn rollator kan ik al deze dingen blijven doen.

 Probeer als het even kan om elke dag op stap te gaan met uw rollator. Ik ga u hier uitleggen hoe u dit zo veilig mogelijk kunt doen. Daarbij adviseer ik u om te oefenen onder begeleiding en toezicht van uw eigen fysiotherapeut of ergotherapeut. Die kan de begeleiding toespitsen op uw persoonlijke situatie. Zodat u zich helemaal zeker voelt en precies weet hoe u uw rollator onder allerlei omstandigheden op een voor u veilige manier kunt gebruiken

Rollator theorie-lessen

Om vol zelfvertrouwen buiten te lopen met uw rollator, is het goed om te leren hoe u uw rollator handig en veilig hanteert. U wilt niemand tegen de schenen rijden en niet struikelen als er een flink gat of een hobbel in het trottoir zit.

Ook een hoge stoep op en af gaan vergt enige oefening. Hoe kantelt u de rollator naar achter, wanneer drukt u de rem in? Hier leren we u de theorie in onze Rollz rollator-rijlessen.

Neem de tijd om het uzelf aan te leren”, raadt Anne-Wil Siegmund aan. “We verzekeren u: het is geen hogere wiskunde. Dus rijden met een rollator gaat u zeker lukken! Houd uw focus op het doel, wat u ermee wilt gaan doen. Alleen de weg ernaar toe is wat veranderd.”

Vallen met een rollator voorkomen

Helaas vallen wel eens mensen met hun rollator. De kans dat iemand met een minder goede balans valt mét rollator is overigens kleiner dan de kans dat iemand valt zónder rollator. Een rollator biedt immers steun. Dankzij hun rollator lopen mensen vaker en trainen zij hun spieren, waardoor zij juist mínder snel vallen.

Valongevallen met een rollator ontstaan voornamelijk als gebruikers niet weten hoe ze met hun rollator om moeten gaan, geeft de stichting VeiligheidNL aan. Daarom is het van belang te leren hoe u veilig loopt met uw rollator en besteden we er hier aandacht aan.

Veilig buiten lopen met uw rollator

Rollz fysiotherapeut Anne-Wil Siegmund: “We gaan buiten oefenen. Vraag er iemand bij die u kan helpen om de verschillende rijlessen veilig uit te proberen. Vraag daarnaast uw eigen fysiotherapeut om een rollator rijles of twee, drie of vier.”

Zoveel? “Op die manier krijgt u de gelegenheid om goed en onder begeleiding te oefenen. Op den duur gaat het in uw ‘spiergeheugen’ zitten en gaan de nieuwe bewegingen min of meer automatisch. Dan hoeft u er niet meer bij na te denken.

Oefeningen om buiten te leren lopen met uw rollator: