Vrouw met een Rollz Motion Rhythm Parkinsonrollator

Rollz Motion getransformeerd in parkinsonrollator

Een Parkinsonrollator kan erg behulpzaam zijn als je last hebt van Parkinson. Zo’n elf jaar na haar parkinson-diagnose kreeg Ineke last van freezing en zocht naar een oplossing. “Ik zei tegen mijn vriendin: het zou fijn zijn als Rollz met een uitvoering komt voor Parkinson-patiënten.En die bleek net te zijn ontwikkeld!”

“Moeilijk om te beschrijven wat er in je hoofd omgaat bij freezing. De eerste keren dat het gebeurde, bij een stoplicht, was er vooral een gevoel van paniek: wat moet ik doen als het verkeer weer op gang komt? Voor je gevoel zitten je voeten vast aan de grond.”

Ineke heeft bij zo’n bevriezingsmoment hulp van buiten nodig om weer op gang te komen. Het liefst wil zij daarvoor haar eigen Rollz Motion laten aanpassen, want daar heeft ze al jaren veel steun aan. Bovendien kan ze die dan blijven gebruiken.  In het Parkinson Magazine ziet ze een Rollz Motion Rhythm met parkinson-module. Zou die ook op haar vijf jaar oude Rollz Motion passen?

Parkinson upgrade 5 jaar na aanschaf

Deze doortastende dame van 65 informeert bij Rollz International of ze haar Rollz Motion om kan laten bouwen tot parkinson-rollator.  Upgraden blijkt mogelijk, want haar rollator is nog in een uitstekende conditie. Die mogelijkheid grijpt Ineke met beide handen aan. “Prachtig dat ik hem kon laten ombouwen, ik ben er heel blij mee dat deze parkinson-uitbreiding vijf jaar later nog op mijn rollator gezet kon worden!”

De aanschaf van haar rollator en rolstoel ineen dateert nog uit 2014. Twee weken voor haar vakantie kreeg ze steeds meer moeite met lopen, herinnert Ineke zich. “Ik durfde niet meer los te lopen.” Haar parkinson, die ze al heeft sinds 2008, was verergerd. “Gelukkig heb ik een vorm van parkinson waarbij de achteruitgang erg langzaam gaat.” Om in de vakantie toch uit de voeten te kunnen schafte ze eerst snel een simpele rollator aan voor een paar tientjes. “Ik wilde er later de tijd voor nemen om een goede uit te zoeken. Overigens doet die eerste nog steeds dienst, het oude ding gebruik ik in de tuin.”

Na haar vakantie heeft ze bij een zorgwinkel in Hilversum een goede rollator uitgezocht met een leuke kleur. “Die vond ik daar meteen, een vrolijke rollator in ijsblauw, mijn lievelingskleur: een Rollz Motion. En je kunt er ook een rolstoel van maken, dat is perfect. Als ik moe word na een stuk lopen of een mindere dag heb, kan ik me verder laten duwen. Onderweg zeggen veel mensen: sjonge, wat een mooie rollator, leuk kleurtje!”

Tijdens een cruisevakantie in het Middellandse Zeegebied merkte zij duidelijk het verschil. “Deze heeft veel betere banden en dat was hard nodig op zo’n Grieks eiland met van die hobbelkeitjes, wat een verschil.” In september waren we nog in Wenen en maakten we met de hop-on-hop-off bus een rit door de stad. Zagen we daar in een etalage precies deze Rollz Motion staan.”

Parkinsonmodule met drie cues

De parkinsonmodule waarmee Ineke haar Rollz Motion een half jaar terug heeft uitgebreid, voorziet in drie verschillende externe prikkels: trillingen in het handvat, piepjes op twee toonhoogten in een bepaald ritme en een laserlijn op de grond. Deze externe cues geven mensen met parkinson of andere neurologische condities die leiden tot verstarring een prikkel om uit een moment van freezing te komen. De ritmische prikkels die de rollator geeft, helpen daarnaast om in een goed looppatroon te komen.

Meestal gebruikt Ineke de cue met ritmische tonen en de trilling in de handvaten. “Soms heb ik die piepjes en trillingen van dat externe ritme langere tijd achtereen nodig, soms niet. Als ik niet op gang kom, druk ik op het knopje bij het handvat om de cues te starten, en die helpen mij om het loopritme te pakken te krijgen. Andere keren loop ik gewoon door zonder de metronoom. De ene keer zet ik hem op 8 of 16 maal, dan weer op 32 keer, net hoe ik me voel.”

De eerste keer dat zij de parkinsonmodule uitprobeerde stond het geluid nogal hard. “Iemand zei: mevrouw, het piept! Een rollator waar geluid uit komt verwacht niet iedereen. Daarom zet ik de piepjes die het loopritme aangeven nu vrij zacht, net hard genoeg om het zelf te horen.” Ook de trilling in de handvaten zet zij aan, al zou ze die liever nog wat harder kunnen zetten.

Freezing bij onoverzichtelijke situaties

Lady using a Rollz Motion walkerAls Ineke ver of lang gaat lopen en bij een stoplicht stil moet staan, gebruikt ze ook de laser-cue. “Bij zo’n oversteekplaats heb ik die laserstraal echt nodig om vanuit een freeze-moment weer op gang te komen. In rustige straatjes hoeft dat niet, daar val ik niet stil.”

Freezing overkomt haar niet heel vaak, maar is wel lastig. “Soms heb ik het wel en dan weer niet. Het komt vaker voor bij verwarrende situaties, zoals wanneer een kliko midden op de stoep staat. Dan denk ik: hoe kom ik daar langs, en sta ik weer stil…” Ook als Ineke onderweg met een bekende heeft staan praten of als het voetgangerslicht weer op groen springt, kan het moeilijk zijn om te starten met lopen. “Daar zocht ik een oplossing voor en die heb ik nu gevonden. Als ik last heb van freezing, zet ik met een druk op de knop de laser aan. De laserstraal zorgt ervoor dat ik er een stap overheen durf te zetten en vervolgens verder kan lopen.”

Rollz app op de mobiel

De bijbehorende Rollz-app op haar smartphone is echt iets voor Ineke, zij vindt het leuk om een voor haar geschikt ritme in te stellen, wat sneller of langzamer. “Mijn telefoon staat vol apps, ik probeer graag allerlei dingen uit.” Ze stelt het looptempo en de duur en intensiteit van de drie cues daarom in op haar telefoon, al kan het ook op de rollatormodule zelf met de plus- en minknoppen. “Als ik naar de fitness toe ga staat hij langzamer, loop ik terug, dan zet ik hem sneller.”

Soms schat ze zichzelf qua tempo niet goed in en past ze de instelling onderweg aan op haar telefoon. Ook varieert ze in toonhoogte: “dan maak ik een ander riedeltje. Vaak ga ik daarvoor eerst op mijn rollator zitten of op een bank of muurtje.” Hulp van haar fysio met de app-instellingen heeft ze niet nodig. “Zij is niet zo van die dingen. Ik probeer graag online toepassingen uit, het is een hobby.”

Zorgverzekering heeft ombouwkosten vergoed

Gewone rollators en andere loophulpmiddelen worden sinds 2013 niet meer vergoed door de zorgverzekeringen. Een parkinson-rollator echter kan in Nederland vanuit de basisverzekering geheel of gedeeltelijk vergoed worden als de aanvrager met een medische diagnose of verwijzing van de behandelend arts kan aantonen dat hij of zij dit hulpmiddel echt nodig heeft.

Omdat Ineke al zelf een Rollz Motion had, heeft zij alleen de kosten van het ombouwen bij haar zorgverzekering gedeclareerd en die geheel vergoed gekregen. Om de aanvraag te onderbouwen moest zij een aantal documenten aanleveren bij de verzekeringsmaatschappij, zoals de offerte, een verslag van haar ergotherapeut, en ook een van de fysiotherapeut en parkinson-verpleegkundige plus een handtekening van de neuroloog, en later de rekening. “Het was een heel gedoe en daar ging een aantal weken over heen. Maar goed dat ik zo’n aanhouder ben, ik ga gewoon door, en uiteindelijk stond het bedrag op mijn rekening.”

Sleeprem remt netjes af

Binnenkort komt er ook een sleeprem voor de Rollz Motion, Ineke test een prototype uit. “Ik ging steeds sneller lopen en dat is niet fijn. Daarom heb ik nu die sleeprem. Die remt me netjes af als ik te hard ga of mijn snelheid niet onder controle heb, dat voelt goed.”

In het begin was ze nog bang dat de sleeprem er onderweg af zou vallen op vervelende momenten, zoals een keer gebeurde bij een Fellow Roll parkinsonrollator die Ineke op aanraden van de ergotherapeut uitprobeerde. “Dat ging helemaal niet, daar liep ik niet lekker mee, echt waardeloos. Maar over dat sleepremtrauma ben ik heen, ik gebruik hem buiten bijna altijd.”

Binnen om op gang te komen

Binnen gebruikt Ineke haar Rollz Motion om op te staan als zij een tijd gezeten heeft. “Dan ben ik stijf en heb ik startproblemen. Dan gebruik ik hem als steun om me aan vast te houden, een klein stukje van zo’n anderhalve meter om op gang te komen, daarna kan ik zonder.” Ze houdt hem in de buurt van haar stoel. Als zij een keer een slechte dag heeft, gebruikt ze de rollator binnen vaker.

Regelmatig gaat Ineke alleen op stap, te voet of met de taxi ergens heen, of voor een afspraak naar de neuroloog of de parkinson-verpleegkundige en neemt dan haar Rollz Motion rollator mee. “Hij is makkelijk inklapbaar, dan laat ik de taxichauffeur zien hoe dat gaat en zet hij hem achterin.”

Regelmatig informeren mensen naar haar speciale parkinson-versie van de Rollz Motion, zij heeft al demonstraties gegeven aan geïnteresseerden uit de ergotherapeut- en fysiopraktijk en er staat een demo op de planning voor een Parkinson Café in haar buurt.

In de tuin

In deze tijden van corona is zij vooral binnen en in de tuin te vinden, “daar kan ik nog wel wat meters maken”. Verder loopt ze hoogstens een blokje om en dan weer gauw naar haar eigen plekje, haar partner doet de boodschappen. Ineke ziet er naar uit om weer vaker naar buiten te gaan en met de fitness te beginnen in de fysiopraktijk, al is het met een tijdslot: “ik merk dat ik stijver word, want ik beweeg niet zo veel als zou moeten.”

Meer weten over de parkinson rollator van Rollz? Bekijk de Rollz Motion Rhythm pagina op onze website.

De uitvoering en ontwikkeling welke hebben geleid tot de Rollz Motion Rhythm werden mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

 


Lees meer blogs: