Rollz Motion Performance rollator met luchtbandenin het bos

Rollator met luchtbanden voor hobbelige wegen

Lopend achter deze nieuwe rollator met luchtbanden voel je direct het verschil. De Rollz Motion Performance trilt nauwelijks, zelfs niet over een plein met keien. Ook als je hem ombouwt tot duwrolstoel voel je nauwelijks getril. En het duwen gaat lichter.

Om te begrijpen hoe het komt dat luchtbanden beter dempen, vragen we Jan Willem de Joode om een toelichting. Hij is bewegingstechnoloog en ergonomisch ontwerper bij ontwerpbureau inMarket, dat de Rollz Motion Performance heeft ontworpen. Eerder werkte De Joode als orthopedisch adviseur.

“Bij het rijgedrag van rolstoelen en rollators heb je in principe te maken met twee belangrijke eigenschappen van de banden: vering en rolweerstand. Deze twee zijn omgekeerd evenredig. Ofwel: hoe harder de band, hoe lager de rolwrijving en hoe gemakkelijker de rolstoel is voort te duwen. Maar tegelijk geldt: hoe harder de band, hoe minder de vering en het comfort voor degene die in de rolstoel zit.” Zowel harde als zachte banden hebben daarom voor- en nadelen. Luchtbanden bieden de oplossing.

Rollators met harde dan wel zachte banden

Oudere rollatorversies hebben massieve, hard rubberen banden. Zulke banden duwen licht, maar trillen erg tijdens het lopen. Vooral buiten, op oneffen terrein, voelt dat niet prettig.

Later kwamen rollators met relatief zachte banden van massief kunstrubber zoals PU (Poly Urethaan rubber) of EVA op de markt. Die veren beter. Het materiaal kan makkelijker ingedrukt worden en absorbeert meer trillingen. Jan Willem de Joode nuanceert echter: “Deze zachte kunstrubber banden bieden inderdaad een hoger comfort, maar dat gaat gepaard met een iets hogere rolweerstand. PU-banden duwen dus wat zwaarder.” Ook zachte kunstrubber banden zijn dus niet de ultieme oplossing.

Rollator met luchtbanden

Een grote wens van mensen die graag buiten lopen over hobbelig wegdek, is een rollator die licht duwt én niet trilt. Ook voor mensen met gevoelige handen, polsen of schouders of rugproblemen is dat erg prettig. Bestaat zo’n rollator? De oplossing is volgens bewegingstechnoloog Jan Willem de Joode een rollator met luchtbanden.

“Luchtbanden zijn elastischer dan een PU-band van vergelijkbare hardheid. Door die uitstekende vering trilt zo’n rollator bijna niet. En hard opgeblazen luchtbanden combineren dat met een lage rolweerstand. Het makkelijke terugveren komt ook weer ten goede aan de rolwrijving. Hoe gemakkelijk een band kan vervormen en weer terugveren, bepaalt namelijk hoe veel of hoe weinig duwenergie er verloren gaat in het vervormen. Luchtbanden bieden een betere demping bij een relatief lage rolweerstand.”

Minder technisch geformuleerd is hét grote voordeel van luchtbanden ten opzichte van massieve banden dat de rollator nauwelijks trilt. Hierdoor voelt het rijden zeer comfortabel, terwijl het duwen weinig energie vergt.

Als u met uw rollator graag en vaak over wat ruwer terrein loopt is een rollator met luchtbanden de beste keuze. Dat kost minder energie en geeft meer comfort, zelfs bij een wandeling over bospaden, hobbelige wegen of bij het rondlopen in oude stadscentra. De brede ‘wang’ van de band vangt de klappen op.

Vooral in combinatie met extra grote achterwielen zoals de Rollz Motion Performance rijdt deze ook makkelijker over stoepen en drempels heen. Luchtbanden geven de beste demping en rijden comfortabel met veel minder trillingen over oneffen terrein.

Outdoor rollator met luchtbanden, de Rollz Motion Performance

Voor wie is een rolstoel en rollator met luchtbanden aan te raden?
  • Voor ieder die op zoek is naar een schokvrije en trillingsarme rollator, bijvoorbeeld vanwege rugklachten zoals een hernia.
  • Biedt verlichting voor mensen die gevoelig zijn in hun handen, polsen, nek of schouders.
  • Ideaal bij artrose of bij pijnlijke gewrichten.
  • Voor wie niet zo veel energie heeft en een rollator en rolstoel zoekt die makkelijk duwt.
  • Voor wie graag over oneffen terrein loopt of woont in een omgeving met hobbelig wegdek.
 Over een hobbelig plein met de rollator met luchtbanden
Gebruikstips Rollz Motion Performance met luchtbanden
  1. Pomp de banden regelmatig op om ze op de juiste spanning te houden. Het is verstandig om het bijgeleverde pompje altijd mee te nemen. Dit pompje past naast de voetsteunen in de tas van het rolstoelpakket, dus uit zicht en toch bij de hand.
  2. In het algemeen raden we voor de grote achterbanden een maximale spanning aan van 2,5 bar en voor de kleine voorbanden een hogere druk van maximaal 4,5 bar.
  3. De banden zijn te zacht als u te weinig vering en comfort ervaart of als het duwen zwaarder gaat.
  4. Als u de Rollz Motion Performance vaak als rolstoel gebruikt, pomp de banden dan vaker op, vooral de kleinere voorbanden. Dit is net zoiets als wanneer u geregeld iemand achterop de fiets heeft. Dan moet u ook vaker de banden oppompen. Door de banden op spanning te houden voorkomt u dat het lopen of duwen zwaarder wordt.
  5. U kunt het rijgemak aanpassen aan uw persoonlijke voorkeuren door de bandenspanning licht te variëren. Insteek is comfortabel rijden en makkelijk voortduwen.
  6. Het kunstrubber van de banden is erg dik, veel dikker dan een fietsband. Het profiel geeft extra grip tijdens het lopen. Deze banden zijn zo robuust dat de binnenband niet snel lek zal gaan. Mocht het onverhoopt toch gebeuren, dan kan de binnenband geplakt worden. Hiervoor kunt u terecht bij een fietsenmaker.
  7. Na vliegreizen kan het nodig zijn de banden op te pompen. Zorg dus dat u het luchtpompje in het rolstoelpakket meeneemt als u gaat vliegen.

Meer blogs lezen met deskundig advies