Vrouw rijdt in een Rollz Motion elektrische rolstoel op een markt

Hoe de moderne wereld helpt bij het vormgeven van onafhankelijkheid

Ga slechts enkele decennia terug en het leven was heel anders dan vandaag de dag. Gemeenschap werd op een veel kleinere, hechte manier beleefd. Dit omvatte over het algemeen onze directe buurt, familie, goede vrienden, collega’s, winkeliers en misschien degene die wekelijks een krant door de deur stopte. Echter, met de loop der tijd hebben de wereld en technologie zich behoorlijk ontwikkeld. Met ontwikkelingen in reizen, industrie, werkgelegenheid en gezondheidszorg, strekt het moderne wereldbeeld zich nu wereldwijd uit met toegang en tal van mogelijkheden.

Maar wat betekent dit eigenlijk, en doet het er echt toe?

Eenvoudig gezegd, de wereld biedt ons nu meer, en ja, het lijkt er echt toe te doen. Meer informatie dan ooit is nu beschikbaar via technologie en het internet. Er zijn video’s, foto’s, games en verhalen om van te genieten. Thuisbezorging van boodschappen rechtstreeks aan uw deur, zelfs vergaderingen of koffieochtenden kunnen nu virtueel worden bijgewoond.

Innovatief productontwerp betekent dat er allerlei apparatuur beschikbaar is met als specifiek doel het verbeteren van hoe we ons leven leiden. Er zijn slimme apparaten om te helpen herinneren wanneer medicatie moet worden ingenomen of om de verlichting in onze huizen te regelen. We hoeven niet langer te wachten op de krant, tijdschriften of brieven om nieuws en updates te brengen, aangezien deze met een druk op de knop te vinden zijn. Deze gemakkelijke toegang en bredere gemeenschap voorziet ons niet alleen van informatie, maar biedt ook contact. Een manier om in contact te komen met mensen met dezelfde interesses via ondersteuningsgroepen of hulplijnen voor advies en belangenbehartiging.

Voor ergotherapeuten kan de moderne wereld hun praktijk aanvullen en waardevolle kansen bieden om manieren te vinden om de onafhankelijkheid van een persoon te bevorderen.

Ergotherapeuten weten dat onafhankelijkheid voor iedereen iets anders betekent, en zullen de balans overwegen tussen het verminderen van risico’s en het verbeteren van het niveau van onafhankelijkheid. Als we hierover nadenken vanuit het perspectief van iemand die met de ziekte van Parkinson leeft, kunnen we manieren zien waarop onze moderne wereld hun onafhankelijkheid helpt vormgeven. Dit is een aandoening die in de loop van de tijd verergert en uitdagend kan zijn, niet alleen vanwege de fysieke veranderingen, maar ook vanwege andere symptomen. Er zijn in feite meer dan 40 symptomen en de ervaring van de ene persoon kan verschillen van die van een andere, omdat Parkinson bij iedereen anders is, net zoals onafhankelijkheid specifiek is voor elk individu. Het is daarom van essentieel belang dat bij het overwegen van oplossingen voor iemand met de ziekte van Parkinson, deze oplossingen aanpasbaar zijn om de veranderende behoeften te ondersteunen die zich vele malen gedurende het leven van de persoon kunnen voordoen.

Ergotherapeuten zullen hun unieke benadering en de hulpmiddelen die de moderne wereld ter beschikking stelt gebruiken om een persoon te helpen hun aandoening te beheren en hun beste leven te leiden. Dit kan onder meer het identificeren van activiteiten die belangrijk zijn voor een persoon, het identificeren van eventuele belemmeringen en het aanbevelen van oplossingen om deze te overwinnen, bijvoorbeeld:

  • Het helpen van een persoon bij het instellen van toegankelijkheidsfuncties op een smartphone of apparaat om gebruiksgemak te bevorderen als het zicht is aangetast, er loopproblemen zijn of trillingen aanwezig zijn.
  • Het ondersteunen van een persoon bij het stellen van doelen, opnieuw contact maken en deelnemen aan hun maandelijkse leesgroep, waar vermoeidheid en valpartijen dit hebben voorkomen door te kijken naar een combinatie van online en omgevingsmogelijkheden.
  • Overweeg de link tussen mobiliteit en functie, waarbij een item zoals een rollator de onafhankelijkheid en het risico zowel thuis als in de gemeenschap kan vergroten.

De moderne wereld zal blijven veranderen en nieuwe kansen bieden om onafhankelijkheid vorm te geven, hoewel de mate waarin iemand in staat is zich aan deze veranderingen aan te passen ook van invloed zal zijn. Een ergotherapeut zal hier altijd rekening mee houden en mensen ondersteunen om hun optimale niveau van onafhankelijkheid te bereiken.