Man lopend met de nieuwe Rollz Flex 2 rollator in de stad

Voorschrijven van rollators

Rollators zijn ontworpen om mensen te ondersteunen die extra hulp nodig hebben tijdens het lopen, met als doel hun mobiliteitsniveau aan te vullen om onafhankelijkheid te behouden of te vergroten. Er zijn echter rollators van inferieure kwaliteit die risico’s opleveren voor de gebruikers. Het is daarom belangrijk dat zorgprofessionals hun patiënten begeleiden naar goede kwaliteit mobiliteitshulpmiddelen. Dit artikel biedt inzichten en tools om te overwegen bij het voorschrijven van rollators.

Fysieke en mentale condities om rekening mee te houden

Het bedienen van een rollator is een complexe motorische activiteit die coördinatie, bewustzijn van de omgeving en cognitieve vaardigheden vereist om te navigeren en de remmen te gebruiken wanneer dat nodig is. Het veilig leren gebruiken van een rollator kan voor veel mensen een uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk dat de gebruiker voldoende zicht heeft om te navigeren, armspieren heeft om de rollator te bedienen, en rug-, bekken- en beenspieren heeft om het lichaam te ondersteunen. Het wordt aanbevolen dat elke rollator wordt aangepast aan de houding van de gebruiker, en een extra therapiesessie wordt gegeven om te leren hoe de rollator veilig te gebruiken.

De meest geschikte rollator voor iemand hangt af van verschillende factoren, zoals hun leefomgeving, lichaamsstructuur en levensstijl. Het overwinnen van belangrijke uitdagingen in de leefomgeving, waaronder smalle deuropeningen, binnen gangen en buiten situaties, is cruciaal voor veilig gebruik van een rollator. Daarom wordt aanbevolen dat een zorgprofessional een huisbezoek aflegt, de situatie beoordeelt en passend advies geeft voordat rollators aan hun patiënten worden voorgeschreven.

Als de bedoeling is om de rollator voornamelijk te gebruiken voor wandelingen op het platteland, is het noodzakelijk dat de rollator verschillende terreinen aankan. De keuze van de banden is in dit geval bijzonder belangrijk.

Ook de houding van de persoon moet in overweging worden genomen. Mensen met meer gewicht hebben extra ondersteuning nodig. Het gewicht van de rollator is een belangrijke factor voor stabiliteit en wordt voornamelijk bepaald door het materiaal van het frame van de rollator, zoals aluminium, plastic, staal of carbon. Rollators die minder dan 8 kg wegen, worden beschouwd als lichte rollators, waarbij veel nieuwe modellen in deze categorie vallen. Traditionele rollatormodellen wegen doorgaans rond de 11 kg. Een lichte rollator is vaak gemakkelijker te hanteren, op voorwaarde dat dit de stabiliteit van de gebruiker niet in gevaar brengt.

De fysieke conditie van de patiënt kan ook invloed hebben op de keuze van de rollator. Als de persoon vaak moet rusten, is het belangrijk dat de rollator een stabiele zitting heeft met voldoende rugsteun om achterover vallen te voorkomen. Als de rollator vaak wordt gebruikt voor dagtochten en vakanties, is eenvoudig inklappen een vereiste voor gemak. Een rollator die in de breedte inklapt, is handig voor transport en opslag.

Voorschrijven van rollators of rolstoelen?

Het kiezen tussen een rollator en een rolstoel kan moeilijk zijn. Een combinatie van rollator en rolstoel biedt een ideaal evenwicht tussen activiteit en passiviteit door de gebruiker tussen de twee opties te laten schakelen. Een soepele overgang van rollator naar rolstoel is essentieel, zodat de gebruiker kan bepalen wanneer vermoeidheid een risico wordt en overbelasting van spieren en gewrichten kan worden voorkomen. Het optimaliseren van lichamelijke activiteit is de beste manier om mobiliteit en onafhankelijkheid zo lang mogelijk te behouden.

Samengevat is het aanschaffen van een rollator een geschikte oplossing voor personen die te maken hebben met loop- en evenwichtsproblemen. Echter, door beperkte kennis van beschikbare opties en een onjuiste beoordeling van de fysieke situatie kan onjuist gebruik van rollators het risico op vallen aanzienlijk vergroten. Daarom is het noodzakelijk om mensen te voorzien van specifiek professioneel advies om de rollator te kiezen die aan hun behoeften voldoet en het meeste comfort en veiligheid biedt.