Woman walking with a Parkison rollator as Parkinson study shows benefits in using a walker with cues

Wandelen in de buitenlucht: gereedschap voor de uitrusting

Een wandeling maken wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, en ook zonder, is een activiteit met veel gezondheidsvoordelen en een uitstekende, gratis oefening die helpt om actief en vervullend te blijven leven. Meer specifiek voor de ziekte van Parkinson en andere neurologische aandoeningen is het belang van de voorbereiding – het beslissen welke tools je moet meenemen. Of je je nu voorbereidt op een rustige wandeling of een struintocht, in een snel tempo of om te genieten van de omgeving, wat we meenemen is cruciaal om ervoor te zorgen dat we die voordelen voor onze gezondheid plukken… Maar waarom?

Het is gebruikelijk om ervoor te zorgen dat we uitgerust zijn met de juiste middelen voor persoonlijke veiligheid, zoals een telefoon en eventuele andere benodigdheden. We moeten ook items toevoegen die nodig zijn voor ons comfort, zoals goed passende schoenen met ondersteunende zolen en kleding die geschikt is voor het vaak wisselende weer. Maar wat dacht je van andere belangrijke tools, zoals kennis, ervaring, zelfvertrouwen of (nood)oplossingen?

Je zult natuurlijk opmerken dat niets hiervan specifiek is voor de ziekte van Parkinson en gewoon algemene goede praktijk is. Echter, voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson, kan wandelen in de buitenlucht moeilijker zijn vanwege veranderde looppatronen, problemen met evenwicht en vermoeidheid. Deze veranderingen in het lopen kunnen frustrerend zijn en mensen ontmoedigen om naar buiten te gaan. Dit zou als contraproductief kunnen worden beschouwd, omdat een persoon actief moet kunnen zijn om de gezondheidsvoordelen van beweging te ervaren. Met een doordachte voorbereiding kan het helpen om iemand met de ziekte van Parkinson actiever te maken door gebruik te maken van een metaforische ‘uitrusting’ van tools.

We zullen verkennen welke tools deze ‘uitrusting’ zou kunnen bevatten, maar laten we eerst de bedoeling van elke wandelactiviteit overwegen. Wandelen wordt vaak op iemands eigen tempo en timing gedaan en kan doelgericht of mindful zijn. De reden om buiten te wandelen zal in wezen specifiek zijn voor elke persoon en zal een andere betekenis en belang hebben.

Bijvoorbeeld, de wandeling kan bedoeld zijn voor ontspanning, of als onderdeel van een therapeutisch oefenprogramma; de bestemming kan een winkel, school, verkenning, sociale of recreatieve activiteit zijn. Het is essentieel om de context van de uit te voeren activiteit te overwegen, omdat dit van invloed kan zijn op welke tools voor ondersteuning nodig zijn.

Een ergotherapeut kan de beste apparatuur en strategieën aanbevelen en helpen oefenen voor het wandelen in de buitenlucht. Een stabiele rollator, voorzien van verschillende stimuli, of cues, zal een persoon met de ziekte van Parkinson helpen om beter om te gaan met bevriezingsmomenten, draaien of het navigeren van obstakels, en de balans, angst en het vertrouwen bij het lopen verbeteren. Bij de voorbereiding op elke wandelactiviteit is het belangrijk om de verschillende technieken en gepersonaliseerde mobiliteitsuitrusting in gedachten te houden. Het toepassen van deze technieken in verschillende situaties zal individueel zijn voor elke persoon en zal de persoon die leeft met de ziekte van Parkinson, en andere neurologische aandoeningen, helpen om veilig deel te nemen aan buitenactiviteiten

Als je compensatiestrategieën gebruikt, zoals het aanpassen van een looppatroon, het aanpassen van de balanseisen, of het gebruik van aanwijzingen met behulp van een combinatie van laserlijnen, hoorbare tonen of trillingen om veranderingen in het lopen te overwinnen, overweeg dan in welke omgeving de wandeling zal plaatsvinden en door welke situaties je zult gaan.

Er is een beroemd citaat geschreven over hoe voorbereiding de sleutel tot succes is. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, hoewel niveaus van succes door iedereen anders worden gemeten, voorbereiding een essentieel instrument blijft voor de reis… dus houd die metaforische ‘uitrusting’ bij de hand.