Drie zuurstoftanks in Rollz Flex rollatortas

Een rollator als een zuurstoftankhouder

In de rollatortas van de Rollz Flex passen drie zware ‘highflow’ zuurstofapparaten. Voor mensen die continu afhankelijk zijn van zuurstof vergroot dit de mobiliteit enorm. Alle apparatuur is uit zicht, alleen het slangetje steekt uit de rits van de tas.

Zelfhulpgroep ‘Lunge Hanau’ voor mensen met ademhalingsaandoeningen post hierover een interessant bericht op Facebook. De foto’s spreken al voor zich. De initiatiefnemer van de groep, de 67-jarige Gerdi Späth, is al vijftien jaar afhankelijk van zuurstoftherapie. Zelfs na een paar passen lopen van tafel naar aanrecht is ze al buiten adem.

Om te kunnen bewegen heeft zij dagelijks zo’n acht tot tien liter zuurstof nodig via een slangetje in haar neus, verbonden met een vaste zuurstoftank in de woonkamer. Dat slangetje is zo’n negen meter lang, verder kan zij niet weg.

Natuurlijk wil zij ook wel eens op stap. Tot voor kort kon zij het huis echter nauwelijks verlaten, het leverde te veel stress op. Om zo’n vier tot vijf uur van huis weg te kunnen, moet zij een aantal mobiele zuurstofapparaten bij zich hebben. “Mobiele zuurstof is de beste manier voor mij. Maar de flessen van sommige fabrikanten zijn zo zwaar, dat ik die nauwelijks kan dragen. Dus blijf je thuis en isoleer je jezelf tegen je zin.” Op de lange duur leidt dit tot depressie, weet ze.

Zware zuurstofapparatuur in de Rollz Flex tas Zuurstofapparaten mee in de Rollz Flex tas

‘Eindelijk een lichtgewicht rollator met zo’n hoge laadcapaciteit!’

Gerdi Späth licht toe: “Om onderweg mobiel te zijn, moet ik verschillende zuurstofapparaten meenemen. Elk apparaat weegt gevuld bijna 4 kg en soms moeten er drie mee. Dus reken maar uit hoe zwaar dat is! De draagnetten van mijn vorige rollators (in meervoud) waren totaal niet ontworpen voor het meenemen van zware mobiele zuurstofapparaten. Daardoor ben ik vaak in onaangename situaties terecht gekomen (op de grond gevallen 🙁 ).

“Voor mijn 15-jarig ‘langdurig zuurstoftherapie-jubileum ben ik daarom een (niet gemakkelijke) zoektocht gestart naar een sterkere en beter belastbare rollator. Zo heb ik de Rollz Flex gevonden.

“Dit is een zogenaamde lichtgewicht rollator, hij weegt slechts 7,4 kg. De afsluitbare tas heeft echter een laadvermogen van 20 kg! Dit is niet alleen geweldig om meerdere mobiele zuurstofapparaten in mee te nemen, maar ook erg handig voor diegenen die uitgebreid boodschappen willen doen met een rollator. Ik gebruik de Rollz Flex nu al een tijdje en ben er nog steeds erg blij mee.

“Vooral de Rollz Flex is uitstekend geschikt voor gebruik door patiënten met langdurige zuurstoftherapie en een hoge zuurstofbehoefte”, raadt Gerdi Späth, voorzitter van Lunge Hanau, aan.

Gerdi und Norbert Späth van de zelfhulpgroep voor mensen met longziekten in het Duitse HanauLunge Hanau

De zelfhulpgroep ‘Lunge Hanau’ richt zich op mensen met COPD en andere ademhalingsaandoeningen in het Duitse Hanau, niet ver van Frankfurt. Een paar keer per week plaatsen makers Gerdi en Norbert Späth berichten op hun Facebookpagina om mensen met een longziekte te ondersteunen. Zo delen zij informatie en ervaringen. Ook willen zij anderen steunen en hun naasten motiveren om het dagelijks leven zo goed mogelijk het hoofd te bieden ondanks hun ziekte. Het motto op hun site is een uitspraak van de Zwitserse levenskunstenaar Alfred Selacher: ‘drie minuten zelfhulp is beter dan drie weken zelfmedelijden’.

Zelf hebben zij aan den lijve ondervonden dat kortademigheid de mobiliteit vaak drastisch vermindert. Veel patiënten zijn door hun ademhalingsproblemen geneigd om zich wat terug te trekken, waardoor zij in een sociaal isolement komen. Met een bericht als dit stimuleren zij mensen juist om er toch op uit te gaan.

Zelfhulpgroep 'Lunge Hanau'


Lees meer blogs: