Rollz steunt de Parkinson Vereniging, samenwerkingsovereenkomst tussen Rollz en Parkinson Vereniging getekend op 8 april 2017 (2)

Bewegen is heel goed bij parkinson

Bewegen gaat moeizamer bij mensen met de ziekte van Parkinson, maar is juist heel goed.

Door toch te blijven lopen, durft iemand weer te vertrouwen op zijn lichaam. Een rollator kan daarbij helpen. Daarom steunt Rollz International de Parkinson Vereniging.

Tijdens het jubileumsymposium van de Parkinson Vereniging op 8 april 2017 in Nieuwegein is een overeenkomst ondertekend voor nadere samenwerking tussen Rollz en de Parkinson Vereniging. Rollz International is nu officieel partner van de Parkinson Vereniging, die dit jaar 40 jaar bestaat.

Wel op pad met een rollator

Wie parkinson heeft, beweegt moeizamer en langzamer en moet nadenken bij elke beweging. Vaak komt daar de angst om te vallen nog bij. Hierdoor durven veel parkinsonpatiënten niet meer ergens heen te lopen. Zo wordt deze groep mensen minder actief. Hierdoor dreigen zij hun zelfstandigheid te verliezen, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Met de steun van een rollator durven mensen met parkinson wel op pad te gaan.

1 procent van de 55-plussers

Ruim 50.000 mensen hebben de ziekte van Parkinson in Nederland. Ongeveer 1 procent van de 55-plussers krijgt ermee te maken. Maar ook steeds meer dertigers en veertigers. 1 op op de 10 mensen is op het moment van diagnose jonger dan 50 jaar.  Parkinson is nog niet te genezen. Daarom richt de behandeling zich vooral op het verminderen van symptomen en verlichten van klachten. Daarbij wordt gezocht naar een optimale combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding.

Blijven bewegen

Bij parkinson worden de spieren minder goed aangestuurd vanuit de hersenen. Bewegen is daardoor moeizamer en armen en benen voelen stijf. Wie hierdoor te weinig beweegt, krijgt last van allerlei andere lichamelijke klachten. Bewegen is voor iedereen goed, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson een must. Door regelmatig op een verantwoorde manier te bewegen, blijven conditie en kracht op peil.

Olga Commandeur is ambassadeur van de Parkinson Vereniging. Zij presenteert elke dag het tv-programma Nederland in Beweging. Zij wil ook zoveel mogelijk parkinsonpatiënten aan het bewegen krijgen. Want, zegt zij: “Bewegen is het beste medicijn.”

Een rollator bij Parkinson

Door parkinson vermindert de balans tijdens het lopen of staan. De houdingsreflexen die het lichaam in evenwicht houden, werken minder goed. Mensen met parkinson lopen daarnaast vaak wat voorovergebogen. Ook hierdoor vermindert de balans. Dat maakt hen bang om te vallen. Een rollator geeft dan zowel de fysieke als de geestelijke steun om er toch op uit te trekken.

Wat doet de Parkinson Vereniging?

De Parkinson Vereniging zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. Dit doet de vereniging door patiënten samen te brengen, mee te laten praten en beslissen, informatie te verstrekken en onderzoek te stimuleren voor de patiënt van nú.
Rollz steunt de Parkinson Vereniging, logo


Lees meer blogs: