Genieten van evenementen in een leven met MS

Kunstliefhebber Albert Flesseman geniet sinds zijn pensioen met zijn vrouw van reizen, het bezoeken van musea en klassieke muziekfestivals. Daarbij heeft hij zowel een rollator als een rolstoel nodig.

Nu de heer Flesseman sinds twee jaar met pensioen is, wil hij met zijn vrouw absoluut leuke dingen blijven doen. Hij heeft een praktische oplossing gevonden om dat fysiek aan te kunnen. Gezien zijn MS is de rollator en rolstoel in één een uitkomst. “Met de Rollz Motion kan ik me blijven voortbewegen. Het is voor mij een drietrapsraket: lopen, zitten & voortgeduwd worden. Als ik zelf met de rollator loop, bepaal ik waarheen ik ga of kijk. Als ik moe ben, kan ik zittend kijken. Willen we verder, dan duwt mijn vrouw mij in de rolstoel. Zo hoef ik niet af te haken.”

Hij vindt de flexibiliteit van dit hulpmiddel ideaal. “Als je wilt bewegen, kan dat zolang je kunt. Lopen heeft echter zijn begrenzing voor mij als MS-patiënt. Dan kan ik gaan zitten en voortgeduwd worden. Een ideaal hulpmiddel als je in beweging wilt blijven en dat af wilt wisselen met uitrusten.”

De heer Flesseman probeert ook zoveel mogelijk op reis te gaan, zo gaan hij en zijn vrouw graag op klassieke muziekreizen. “Met twee hulpmiddelen tegelijk op stap gaat niet. De Rollz Motion biedt een oplossing voor drie punten: lopen, zitten en geduwd worden. Dat is in een ‘nutshell’ waarom ik een adept ben van jullie product.”

Regelmatig ontmoeten ze mensen die het concept nog niet kennen. Daarom vindt hij dat zijn gecombineerde rolstoel en rollator bekender zou moeten zijn en deelt hij zijn ervaringen. “Dan kunnen meer mensen er gebruik van maken!”

“Dankzij de Rollz Motion blijf ik meedoen en in beweging, net als mijn vrouw. Die hoeft dankzij het duwen van de Rollz Motion ook niet meer naar de sportschool…”

Een uitkomst bij MS

Tien jaar geleden is bij Albert Flesseman primair progressieve MS geconstateerd. “Eerst liep ik met een stok, toen met krukken, daarna met een rollator en uiteindelijk zit ik ook geregeld in een rolstoel. De gebruikelijke gang van zaken, ik ga gestaag achteruit. Nu wissel ik de rollator en de rolstoel af. De Rollz Motion komt van pas als ik met mijn vrouw de stad in ga, naar een museum of op reis. Dan wordt hij intensief gebruikt. De combinatie is voor mij een uitkomst.”

Fit blijven is voor hem belangrijk, daarom gaat hij elke week naar medische fitness. “Dat klinkt stoerder dan het is. Maar ik wil ook zelf blijven lopen, al is dat de ene keer honderd meter, de andere keer twintig.”

“Ik moet proberen zoveel mogelijk te bewegen, maar daar zit een tijdslimiet aan.”

Beeldentuin

Laatst waren ze in het Kröller-Möller Museum in Otterlo met die mooie beeldentuin. “Dan loop ik daar eerst buiten, met de Rollz Motion als rollator. Wil ik een beeld op mijn gemak bekijken, dan rust ik even uit in de rolstoel. Eenmaal binnen in het museum ben ik uitgeteld, dan kan mijn vrouw mij voortduwen. Wij zouden daar niet heen kunnen zonder deze rollator rolstoel combinatie.”

Stabiele wegligging

Tillen is lastig voor hem. “Daarom heb ik ook een lichtere carbon rollator. Maar die is niet erg stabiel. Met de lichte carbon rollator kukel ik om, zeker als de stoep buiten een beetje scheef loopt. Mijn Rollz Motion heeft een stabiele wegligging. Juist als ik moe ben kan ik daar veel makkelijker mee lopen. De wegligging is ook erg plezierig. De Rollz Motion heeft een bredere basis en daardoor een betere wegligging. Mijn vrouw en ik zweren erbij.”

Met de Mini

Hij komt aanrijden in een kekke zwarte Mini Cooper. Die is van zijn vrouw, maar Albert Flesseman rijdt er liever in dan in zijn eigen wagen. “De Mini heeft twee deuren die breder zijn, dat stapt makkelijker in en uit. En het is een automaat.” Dat functionele is echter niet de eigenlijke reden. “Het voelt een beetje alsof de cirkel van het leven weer rond is, terug bij af, zoals vroeger in de Fiat 600 naast mijn vriendinnetje…” Die Mini geeft hem weer die stoere uitstraling.

Ze zijn net terug van het Festival d’Ambronay voor klassieke muziek in een oud Frans klooster, net boven Lyon. “In de pauzes loop ik dan met de Rollz Motion, ideaal. Luisteren naar de muziek doe ik zittend in mijn eigen rolstoel, en over het festivalterrein duwt mijn vrouw me.” Zo bezoeken ze ook het Chamber Music Festival in West Cork in Ierland en de Schubertiade in het Oostenrijkse Schwarzenberg. “Jammer dat we daar niet met de Mini heen kunnen…”

Uitvoering tijdens Festival d'Ambronay

Tot aan de vliegtuigdeur

Het echtpaar Flesseman reist vaak en graag met het vliegtuig, al realiseren ze zich dat vliegvakanties een luxe zijn die niet voor iedereen is weggelegd. De Rollz Motion gaat altijd mee. “Het is een ideale combinatie om op reis te gaan. Als mindervalide kun je gebruik maken van de special service op het vliegveld. Je wordt voortgeduwd langs iedereen heen en krijgt de tijd en ruimte om in te stappen. En mijn vrouw duwt me werkelijk tot aan de deur van het vliegtuig in mijn eigen Rollz rolstoel. Daar in de slurf vouwt ze hem op, een steward zet hem in het ruim en als we landen staat mijn eigen rolstoel weer voor me klaar bij de gate. Net als een auto met chauffeur. De bemanning kijkt vaak stomverbaasd: wat heeft u een mooi apparaat! Zelfs een piloot hielp laatst mee.”

Met taxi naar kantoor

Ondanks zijn voortschrijdende ziekte heeft Albert Flesseman tot zijn 66e doorgewerkt als huurrechtspecialist en oudste partner van advocatenkantoor Boekel de Nerée. “Meestal werken mensen met MS niet meer in de fase waarin ik zit. Maar gefaciliteerd door de verzekering bracht een taxi mij elke dag naar kantoor. Om tussendoor uit te kunnen rusten had ik daar ook een eigen slaapkamer.” Daarnaast gaf hij nog lang college aan de universiteit. Daar is hij mee gestopt toen hij niet meer op en neer kon lopen in de collegezaal. Hij mist het bezig zijn met zijn hoofd soms, het geven van colleges (“dat houdt je scherp”) en het verzinnen van juridische oplossingen. “Maar nu ik met pensioen ben, staat er een hoop tegenover. We reizen veel. Ik houd ook erg van muziek en geniet samen met mijn vrouw van het leven, waarvoor ik nu tijd heb.”

Museum De Fundatie met tentoonstelling Giacometti en Chadwick

Weer naar Giacometti

Hij verheugt zich op de tentoonstelling van Giacometti en Chadwick ‘Facing Fear’ in De Fundatie in Zwolle. Deze twee kunstenaars maakten hun bronzen beelden om de ontluistering en angst van de Koude Oorlog te verwerken. Alberto Giacometti’s dunne kwetsbare mensen zijn uitgemergeld door de harde wereld, maar staan toch fier en krachtig overeind.

“We hebben hem ook in Zuid Frankrijk gezien in Saint Paul de Vence, prachtig! “Daar kan ik nu met mijn vrouw naartoe dankzij jullie product. Ik loop zelf en bepaal dan wat ik wil zien, ga zitten als ik uitgebreid wil kijken, en dan word ik verder geduwd door mijn vrouw. Ken je dat beeld van die hond van hem? Hij heeft wel eens gezegd dat hij dat zelf is.”

Kunstcriticus Jeroen de Baaij schrijft over deze bijzondere tentoonstelling: “De confrontatie met het mensbeeld van Giacometti en Chadwick voelt kwetsbaar, maar geeft ook kracht. Wat er morgen ook gebeuren zal. Een bezoek aan deze must-see tentoonstelling in Museum de Fundatie zorgt dat je er klaar voor bent!”
lberto Giacometti, Chien, 1957, Museum de Fundatie
Wilt u ook op pad met de Rollz Motion? Hier leest u meer over de rollator en rolstoel in één.

Dat de Rollz Motion een uitkomst is voor de vakantie, maakt ook meneer Harthoorn duidelijk. Lees meer over de Rollz Motion en hoe het zijn vakanties en dagelijks leven makkelijker maakt.


Lees meer blogs: