Man driving a Rollz Motion Electric wheelchair in a parc

Hoe gebruik je een elektrische rolstoel

Wanneer mobiliteitsproblemen toenemen, kan een elektrische rolstoel een goede investering zijn voor je onafhankelijkheid. Het is echter belangrijk om te weten dat het besturen van een elektrische rolstoel heel anders is dan het gebruiken van een handmatige rolstoel. Het kan wat oefening vereisen voordat je het onder de knie hebt.

1. Voorbereiding 

De eerste en belangrijkste stap is om de instructies in de gebruikershandleiding te raadplegen. Elk model elektrische rolstoel is anders en heeft zijn eigen gebruiksspecificaties. Zorg ervoor dat je de handleiding doorleest en de basisbeginselen begrijpt voordat je de weg op gaat. 

Controleer de accu en banden. Je nieuwe elektrische rolstoel moet mogelijk volledig worden opgeladen voordat je de weg op gaat, en de banden moeten mogelijk worden opgepompt. Een goed gecontroleerde rolstoel zorgt voor een prettige rit, een goede wendbaarheid houdt je in balans. 

Pas de stoel, armleuningen, voetsteunen en joystick aan, net zoals je zou doen bij het instappen in een nieuwe auto. Dit zorgt ervoor dat de elektrische rolstoel is aangepast aan jouw lichaam en dat je comfortabel kunt rijden.

 

2. In- en uitstappen van een elektrische rolstoel 

Zorg voor een veilige overdracht in alle omstandigheden. De aandrijving moet UIT staan en de wielen moeten vergrendeld zijn wanneer je gaat zitten in je elektrische rolstoel. De voetsteunen moeten omhoog/naar buiten worden gedraaid om toegang mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je met je rug naar de rolstoel staat, iets naar voren leunt met je bekken naar achteren, totdat je een goede grip op de handgrepen hebt en langzaam in de stoel gaat zitten. Pas indien nodig je positie aan en haast je niet bij het proces. Zodra je veilig en comfortabel zit, kun je de stroom AAN zetten en de wielen ontgrendelen. 

Dezelfde procedure, in omgekeerde volgorde, geldt bij het uitstappen uit de elektrische rolstoel. Voordat je opstaat, zorg ervoor dat de wielen vergrendeld zijn, de stroom UIT is, duw de voetsteunen omhoog of opzij, krijg een goede grip op de handgrepen, duw tegen je benen of krijg hulp indien nodig en haast je niet. Langzame, gelijkmatige bewegingen zijn altijd veiliger.

 

3. Het besturen van de elektrische rolstoel 

Gebruik van de joystick 

Dit is misschien wel het moeilijkste om te leren om een elektrische rolstoel correct te besturen. Neem de tijd om te oefenen op een veilige plek, op een vlakke ondergrond, totdat je gewend bent aan de balans en wendbaarheid van de rolstoel. Sommige elektrische rolstoelen hebben gevoeligere bedieningselementen dan andere, dus het is belangrijk om te oefenen totdat je het onder de knie hebt. 

Word niet ontmoedigd als het besturen in het begin niet soepel verloopt. Het leren besturen van een elektrische rolstoel is vergelijkbaar met het leren autorijden. Het is misschien niet zo moeilijk, maar het vereist zeker tijd, aandacht en herhaalde pogingen om spiergeheugen te stimuleren en automatisch gedrag te ontwikkelen.

Draaicirkel 

Sommige elektrische rolstoelen hebben een kleinere draaicirkel dan andere. Meestal staat dit vermeld in de handleiding, maar het is het beste om het zelf te ervaren. Oefen met de draaicirkel om te zien hoeveel ruimte je nodig hebt bij het maken van bochten. De nieuwe Rollz Motion Electric heeft dezelfde draaicirkel als een reguliere Rollz Motion, wat betekent dat je hem ter plaatse kunt draaien. 

Hellingen, stoepranden, obstakels 

Bij het rijden op hellingen of het nemen van obstakels zoals stoepranden, moet je eerst de in de handleiding vermelde limieten in acht nemen. Deze kunnen verschillen per elektrische rolstoel. We raden ten zeerste aan om de in de handleiding vermelde limieten niet te overschrijden om blessures, vallen en verlies van balans en stabiliteit te minimaliseren.

  • Rijden bergopwaarts: De elektrisch aangedreven motor heeft extra kracht nodig bij het rijden bergopwaarts, dus wees niet bang om de joystick helemaal naar voren te duwen. Maar let op: zodra je de top van de heuvel bereikt, moet je vertragen of je kunt naar voren worden gelanceerd. 
  • Rijden bergafwaarts: Het tegenovergestelde geldt bij het afdalen. Duw, indien nodig, de joystick rustig naar voren om te voorkomen dat je te snel bergafwaarts gaat. Laat de rolstoel geleidelijk afdalen totdat je veilig aankomt. 

Als je van plan bent om de elektrische rolstoel op een trottoir te gebruiken, is het belangrijk om alleen de daarvoor bestemde op- en afritten voor stoepranden te gebruiken. Probeer niet over een hoge stoeprand te rijden, want dit kan leiden tot een gevaarlijke val.

Het betreden van liften 

Het betreden van liften met een elektrische rolstoel lijkt erg op het parkeren van een auto. Achteruit is het beste, om meer bewegingsvrijheid te hebben bij het verlaten van de lift en om eventuele obstakels te kunnen anticiperen. Het kan in het begin een beetje uitdagend zijn – aarzel niet om hulp te vragen als je het nodig hebt, en als je alleen bent, neem gewoon de tijd. 

Het dragen van tassen 

De meeste elektrische rolstoelen zijn uitgerust met een opbergtas onder de zitting, en/of mogelijk enkele accessoires om aan de handvatten te bevestigen waar je handtassen aan kunt hangen. 

We raden echter aan om voorzichtig te zijn met de maximale draagkracht van je rolstoel, omdat dit invloed kan hebben op de balans, wendbaarheid, snelheid en batterijgebruik. Hoe zwaarder de belasting, hoe meer kracht de rolstoel nodig heeft. Om veiligheidsredenen, beperk de belasting tot alleen de bedoelde opbergtas en vermijd overbelasting.

 

4. Weersomstandigheden 

De meeste mensen hebben een elektrische rolstoel nodig om gemakkelijker buitenshuis te kunnen bewegen. In dit geval zijn klimaat- en weersomstandigheden belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de aankoop. 

  • Regenachtige omstandigheden: De elektrische onderdelen zijn niet compatibel met vocht en water en moeten daarom goed beschermd worden. Als je buiten bent wanneer het begint te regenen, moet je vooral de joystick beschermen, omdat dit het eerste elektronische onderdeel is dat in contact kan komen met water en het product kan laten disfunctioneren. Een regencape of regenponcho kan voldoende bescherming bieden als je niet kunt vermijden om in de regen te rijden. 
  • Zonnige omstandigheden: Zorg ervoor dat de elektrische rolstoel niet in de zon geparkeerd staat. Dit kan de batterij en de elektrische onderdelen beschadigen.

 

5. Onderhoud 

Een bepalende factor voor de levensduur van je rolstoel is het onderhoud. Hoe beter je voor je elektrische rolstoel zorgt, hoe langer je ervan kunt genieten. De taak is niet al te moeilijk: er zijn slechts een paar aspecten om rekening mee te houden.

Opslag 

Opslagomstandigheden zijn belangrijk voor elektrische rolstoelen, omdat ze beschermd moeten worden tegen water, bevriezingstemperaturen en chemicaliën. Tenzij je elke keer dat je thuiskomt de batterij wilt loskoppelen, is het het beste om je rolstoel ergens in huis op te bergen. 

De batterij is niet het enige onderdeel van de rolstoel dat beschadigd kan raken door water en lage temperaturen, maar het is wel het meest gevoelige onderdeel. De stof van de zitting, riemen, armleuningen, voetsteunen en het frame in het algemeen kunnen na verloop van tijd beschadigd raken als ze onder slechte omstandigheden worden opgeslagen. Verschillende materialen hebben verschillende mate van weerstand, maar het is beter – indien mogelijk – om je rolstoel op te bergen op een schone, droge en veilige plaats.

Opladen 

De meeste elektrische rolstoelen vereisen dat de batterij volledig wordt opgeladen voordat ze voor de eerste keer worden gebruikt. Controleer of dit ook van toepassing is op jouw model. De levensduur van de batterij wordt verlengd als deze op tijd wordt opgeladen en niet volledig leeg raakt tot het uitschakelpunt. 

Het is het beste om de batterij volledig (of bijna volledig) op te laden voordat je met je rolstoel gaat rijden, vooral bij lange ritten. Wanneer je hem niet oplaadt, is het het beste om hem uit te schakelen om energieverlies te voorkomen.

Regelmatige controles 

Een regelmatige controle wordt aanbevolen. Wacht niet tot je een probleem tegenkomt voordat je hem laat controleren. Het is een elektrische rolstoel, dus je veiligheid en comfort zijn afhankelijk van een goede werking.


Lees meer blogs: