Invaliditeit is leeftijdloos

Het is een misvatting dat enkel ouderen loophulpmiddelen nodig hebben. Je ziet ook veel jongeren die een wandelstok, rollator of rolstoel gebruiken. Dat komt meestal door een ziekte die mensen van alle leeftijden kan treffen.

Ardra, Lisa en Kelly bloggen over hun leven met een chronische ziekte zoals Multiple Sclerose (MS), Ehlers Danlos Syndrome (EDS) en Ataxie van Friedreich (AvF). Zij delen de moeilijke dingen en de mooie, wat mensen zeggen over en hoe ze reageren op hun beperking. En wat hen helpt en op de been houdt, soms figuurlijk, soms letterlijk.

Er zijn veel dingen die ze niet meer kunnen doen, het delen van hun ervaringen biedt dan een uitlaatklep. En schrijven kunnen deze drie! Leer deze bijzondere bloggers kennen en lees hun reviews van de Rollz Motion.

Tripping on air
De blogster Ardra Shephard omschrijft zichzelf als een hip stadsmeisje uit Toronto dat altijd haar paspoort klaar heeft om op reis te gaan. Zij houdt van mode, hoge hakken en wijn, maar kan door de MS zomaar struikelen. Oftewel: ‘Tripping on air’. In haar blog beschrijft Ardra hoe zij leert omgaan met MS en alles inzet om toch te blijven reizen.

   

Hoewel ze graag shopt, had ze nooit gedacht dat het uitzoeken van een loophulpmiddel leuk zou kunnen zijn. Logisch. Ze wilde een rollator die met een paar snelle bewegingen is om te bouwen in een rolstoel. Zoiets als een Transformer – in de jaren tachtig populaire robotachtige ruimtewezens die verschillende vormen kunnen aannemen – maar dan in het echt. Het eerste product dat ze vond, een nogal medische met heel veel tassen, vergelijkt ze met een Decepticon (de slechteriken in de Transformer-wereld). De andere is echter ‘sleek, streamlined & almost cool’: een Optimus Prime! Die zou goed passen bij deze fashionista.

Maar heeft ze het geld over voor deze ‘leider van de autobots’? Ardra raadpleegt haar roodharige beste vriendin en haar ‘barrister bestie’. Driemaal raden wat hun advies is voor het geplande tochtje naar Barcelona in Friends don’t let friends buy ugly mobility aids.

Ardra is bekroond als een van de beste MS-bloggers van 2019. Lees wat zij van de Rollz Motion vindt op haar blog of volg haar op Instagram waarin zij haar leven met MS laat zien, oftewel ‘hoe te struikelen en er toch goed uit blijven zien’.

Damsel in a Dress
De Canadese Lisa Walters uit Newfoundland blogt over hoe het is om als twintiger een lastig te diagnosticeren chronische ziekte te hebben … en een chocoladeverslaving. Lisa durfde steeds minder vaak op stap te gaan omdat ze niet op haar lichaam meer kon vertrouwen. En dan ontdekt zij een gecombineerde rollator en rolstoel…

 

Voor haar Rollz Motion gebruikt zij het koosnaampje Scooty-Puff Sr. Met deze ruimtescooter reist stripheld Fry door de tijd in de tekenfilmserie Futurama. Haar Scooty-Puff helpt haar fysiek, maar vooral ook mentaal, vertelt Lisa in haar review Let the good times roll – a review of the Rollz Motion.

Samen naar het park of naar een museum, tegen dat soort avonturen zei ze doorgaans nee. Maar nu durft ze gewoon te zeggen: ja, ik ga mee! ‘Het voelt of mijn wereld zich opent sinds Scooty Puff Sr. is afgeleverd.’ Lisa is niet langer bang dat ze moe wordt als ze het huis verlaat of dat ze al door haar energie heen is als ze ergens aankomt.

‘Ik neem mijn Rollz Motion met het rolstoelpakket mee, zodat ik voor de zekerheid een rolstoel heb. Als ik te moe ben om door te gaan en mijn bed of de auto nog ver weg is, bouw ik mijn rollator om tot rolstoel laat me duwen door een vriendin. Alleen die gedachte al is zo bevrijdend!’

Lisa’s verhalen zijn te vinden op meerdere mediakanalen. Lees meer op Damselinadress.ca of volg haar avonturen op Instagram.

My darling life with FA
Sinds kort blogt Kelly Barendt uit Columbus, Ohio op My darling life with FA. Zij is snel moe en kreeg steeds meer moeite met lopen. Op haar 18e werd geconstateerd dat zij FA heeft, momenteel gebruikt zij doorgaans een rollator. Met haar blog wil zij meer bekendheid geven aan de neurologische aandoening Ataxie van Friedreich. In de VS hebben zo’n 50.000 mensen deze aandoening.

  

Een van de thema’s waarover zij schrijft is het op zichzelf wonen in haar studio met een handicap – positief zonder suikerzoet te worden, want van ‘sugarcoaten’ houdt Kelly niet: “Ik wil delen hoe mijn leven met FA echt is, achter de schermen.”

In A Life-Changing Mobility Aid vertelt zij over de voor- en nadelen van de Rollz Motion: ‘Ik wil het even over de prijs hebben: ik denk niet dat het een voor- of een nadeel is. Ik denk dat het jammer is dat mobiliteitsproducten, in het algemeen, duur zijn en niet altijd goed gedekt worden door verzekeringen. Echter, wanneer je een beperking of chronische ziekte hebt, is het belangrijk om te overwegen te investeren in mobiliteitsproducten die de kwaliteit van leven verbeteren.’

Bekijk zeker ook haar Insta-foto’s voor meer verhalen.


Lees meer blogs: