Rollz Motion  Rollator über Schwellen

Over drempels met uw rollator

Een drempel van een paar centimeter kan een grote uitdaging zijn voor een rollatorgebruiker. De voorwielen komen tot stilstand tegen de verhoging aan en u kunt niet verder. Met een aantal tips gaat u gemakkelijk over een drempel heen. 

Dit is de vijfde les in de serie rollator rijlessen voor binnen.

Sommige mensen tillen hun rollator over de drempel heen. Als iemand sterk genoeg is en een goede balans heeft, kan dat prima. Maar heeft u niet zoveel kracht en bent u onvoldoende stabiel? Gebruik dan de drempelhulp. Dat is een soort voetpedaaltje aan het frame, naast de achterwielen. Hiermee kunt u de rollator makkelijker achterover kantelen om een drempel over te komen.


De drempelhulp gebruikt u zo:

  1. Rijd uw rollator met de voorwielen tot aan de drempel.
  2. Zet een voet op een drempelhulp en duw deze naar beneden.
  3. Houd beide handgrepen goed vast. Zo kantelt u de rollator licht naar u toe op de achterwielen.
  4. Is het een erg hoge drempel? Dan kan het helpen om bij het kantelen licht te remmen, dat stabiliseert de rollator en is veiliger.
  5. Rijd dan een stukje naar voren, totdat de voorwielen over de drempel heen staan.
  6. Stap zelf bij, over de drempel.
  7. Rijd tot slot ook de achterwielen over de drempel.

Tip van Rollz-fysio Anne-Wil Siegmund
“Heeft u binnen- of buitenshuis lastige drempels en wilt u voorkomen dat u daar steeds tegenaan loopt? En vindt u de drempelhulp te veel gedoe?
Dan kunt u een rubberen, metalen of kunststof drempelhulp aanbrengen tegen of over de drempel. Deze heeft een schuin op- en aflopende kant waar u makkelijk overheen rijdt. Op die manier is het meestal niet meer nodig de drempelhulp te gebruiken.”

Ga naar de volgende en laatste les: Een deur door met een rollator.
 

 


Lees meer blogs: