Vrouw zit op een rollator in een correcte positie

Zitten op een rollator

Als u een mobiliteitshulpmiddel gebruikt ter ondersteuning, kan het zijn dat lopen of staan ​​op bepaalde momenten moeilijk of vermoeiend wordt. Een mogelijke oplossing is om onderweg te gaan zitten op een rollator en even uit te rusten.

Komt u op straat een bekende tegen en raakt u aan de praat? Of misschien wacht u op een taxi of op de tram. Dan is het fijn om even te kunnen zitten wanneer u daar behoefte aan heeft.

De meeste rollators hebben wel een zitje, waardoor u de mogelijkheid heeft om even onderweg te gaan zitten en uit te rusten wanneer er geen stoel of bankje in de buurt is. Wanneer u gaat zitten op een rollator, is het belangrijk om dat op een correcte en veilige manier te doen.

Dit is de tweede les uit een serie van vier over hoe u een rollator op de juiste manier buitenshuis kunt gebruiken.

Hoe te gaan zitten op een rollator
    1. Kies een geschikte plek om te gaan zitten, uit de looproute en waar u niet in de weg zit.
    2. Voordat u gaat zitten op het rollatorzitje, zet u uw rollator op de parkeerrem.
    3. Zitten op een rollator is niet zoals in een stoel, waar u met uw hele gewicht tegen de rugleuning zou leunen. Wanneer u zit op de zitting van een rollator, moet u meer iets naar voren leunen. Uw benen zouden een ruime hoek met uw bovenlijf moeten vormen, net zoals wanneer u op het puntje van een stoel zit. Vanuit deze zitpositie kunt u ook weer makkelijk opstaan.

Tip: Zet de voorwielen tegen een muur aan wanneer u plaatsneemt op een rollator. Zo weet u zeker dat uw rollator niet weg kan rijden met u erop, al staat hij op de rem.

Volgende les: Stoep op- en afgaan met een rollator