Young girl walking with a Rollz Flex rollator

Buiten lopen met een rollator

Wanneer u voor het eerst met een rollator gaat lopen, kunt u iemand vragen om mee te gaan.

Dit is de eerste Rollator rijles voor buiten uit een serie van vier. We adviseren om rustig te beginnen en op een egale ondergrond te starten met oefenen. Wanneer u zich hier comfortabel mee voelt, kunt u gaan oefenen op een hobbeligere weg.

Start op egaal terrein

Stel de hoogte goed in en houdt de handgrepen losjes vast, zo mogelijk om de handremmen.

Ga bij uzelf na:

  • Loop ik ontspannen?
  • Loop ik zo dicht mogelijk bij de rollator?
  • Loop ik mooi rechtop?
  • Kijk ik goed voor me uit?
  • Til ik mijn voeten goed op?

Bouw uw oefenprogramma langzaam op en loop elke dag een stukje verder. Gaat dit goed? Blijf niet te lang doorlopen. Rust onderweg even uit op het zitje van uw rollator als u moe bent. Al doende kunt u leren omgaan met hobbels, stoepranden of een helling.

Tas meenemen

Misschien wilt u van alles meenemen onderweg. Doe dit in de daarvoor bestemde rollatormand of rollatortas. Hang géén losse tas aan een van de handgrepen. Dat maakt de rollator minder stabiel. Ook kan zo’n tas tegen of tussen de wielen komen.

Hobbelige stoep

Kijk goed om u heen en til uw voeten goed op. Ziet u ergens een hobbel of een gat of ligt er verderop iets op straat? Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Loop ruim om hobbels of gaten heen.

Als een van de vier wielen toch in een kuiltje in het wegdek terecht komt, rust uw rollator nog maar op drie wielen. De rollator is in dat geval instabiel en u kunt er niet zo goed op steunen.

Wat doet u als uw voorwiel in een kuiltje is beland?

  1. Doe een stap naar achter.
  2. Trek uw rollator naar u toe.
  3. Loop met een ruime bocht om de oneffenheid heen.

Tip:

Is het trottoir bij u in de buurt hobbelig of oneffen? Neem dan contact op met uw gemeente. Vaak is het mogelijk online door te geven waar losse stoeptegels zitten, zodat het opgelost kan worden. Dat is voor iedereen plezierig!”

Wilt u meer weten over hoe u mooi rechtop loopt met uw rollator, hoe u uw handen houdt en hoe u bochten neemt? Kijk dan ook bij Lopen met een rollator.

De volgende rollator rijles voor buiten: Zitten op een rollator.