Dansen met een rollator

Bonnie Groenewout heeft altijd gedanst, klassiek ballet is haar basis. Dat zie je aan haar elegante manier van bewegen. Toen zij ernstig ziek werd, dacht zij nooit meer te kunnen dansen. Maar zeg nooit ‘nooit’!

De duwbeugel van haar rollator blijkt een geschikte ‘barre’ voor haar dansoefeningen en ook geeft zij weer dansles. Dansen helpt om fit te blijven – ook in corona-tijden.

Dit verhaal gaat niet alleen over Bonnie. Het kan gaan over iedereen die een rollator nodig heeft en fit wil blijven, maar het niet voor elkaar krijgt om vaak te gaan wandelen of naar de sportschool te gaan. Of door omstandigheden gedwongen is om binnen te blijven. Thuis een paar eenvoudige oefeningen doen met uw rollator als houvast komt uw spieren en algehele gezondheid ten goede. En in de vorm van dansen is het nog leuk ook!

Terug naar Bonnie Groenewout. Toen de dokter haar drie jaar geleden zei: ‘Wij adviseren je om een eigen rollator aan te schaffen’, was dat een flinke klap. Ze dacht: “dat ga ik mooi niet doen, met een rollator lopen”. Maar ze had er inderdaad een nodig en de tijdelijke leenrollator beviel totaal niet. Toen is ze op internet gaan kijken.

Twee rollators sprongen er uit qua nieuw design. De ene was nogal duur. Van de andere sprak ook het verhaal haar aan, over het ontwerp van een modern hulpmiddel voor mensen die weerstand hebben tegen een rollator. Door de duwbeugel zag hij er hip uit. Zo heeft Bonnie een Rollz Flex gekocht, die in de denim grey uitvoering. Voor de handvaten heeft zij zelf bijpassende hoesjes van spijkerstof gemaakt.

‘Ik kan weer dansen!’

Toen zij al enige tijd minder mobiel was, werd haar gevraagd om weer dansles te gaan geven. Het ging om ‘sacred dance’ ofwel kringdans, letterlijk dansen in een kring. Zou ze dat weer kunnen?

“Voor de spiegel ben ik gaan oefenen, met mijn Rollz Flex als steun. En toen merkte ik pas goed hoe klein de draaicirkel is. Je kunt ook makkelijk opzij stappen omdat deze geen uitsteeksels heeft. Zelfs snelle wals-pasjes waarbij je veel moet draaien, lukten. En in plaats van mijn barre aan de muur gebruik ik de duwbeugel van de Rollz Flex als steun. Ik kan weer dansen!”

Bonnie straalt terwijl ze dit vertelt. “Mensen die mij zagen, zeiden: dat willen wij ook! Kun je ons leren om met onze rollator te dansen?” Nu geeft ze dus dansles met de rollator stand by.


Om een dierbaar persoon een hart onder de riem te steken en een paar dansbewegingen voor te doen, maakte Bonnie met hulp van haar man deze opname. Zij stuurde deze naar Rollz als inspiratie voor andere rollatorgebruikers. Dank je wel Bonnie!

Praktisch en veilig

Verder vindt Bonnie haar rollator ook heel praktisch omdat ze niet ver kan lopen en weinig mag tillen, maar wel allerlei spullen en medicijnen mee moet nemen. “Die passen zo in de tas van mijn Rollz Flex, en niemand die ziet wat je bij je hebt, want de ritsen zitten dicht. Dat is ook prettig omdat iemand er niet zomaar ongemerkt iets uit kan pakken.”

Ook is ze blij dat er zoveel in past. “Dat geeft mij de vrijheid om dagelijks boodschappen te doen en zo hebben mijn wandelingetjes ook een doel. Thuisgekomen rijd ik zo de keuken in en hoef ik niet te tillen, een uitkomst.”

“Je zou haar moeten zien bij het kleding shoppen”, vult haar man aan. “Dan zet zij de duwbeugel omhoog en hangt daar alles aan wat ze passen wil. Zo heeft ze haar eigen verrijdbare kledingrek.”

Bevooroordeeld over rollators

Terugkijkend op haar eigen aarzeling om met een rollator door het leven te gaan zegt Bonnie: “Ik was bevooroordeeld. Net als over het gelijkvloers wonen in ons huidige seniorenappartement. Ik vond dat ik daar nog niet tussen hoorde, ik beschouwde mezelf nog niet als ‘senior’ (hoewel ik dat dus wél ben) en nu woon ik er met plezier. Ook heb ik met mijn rollator de avondvierdaagse voor minder validen gelopen – gaaf ding heb je daar, zeiden de andere deelnemers.”

Intussen heeft Bonnie Groenewout geen enkele aarzeling meer om zich te laten zien. Toen zij haar design rollator net had, lag er zo’n mooie roze loper in het winkelcentrum in haar woonplaats. “Meteen ben ik daarop gaan lopen, mezelf trots bekijkend in de spiegelende etalages: kijk mij eens! Blijkt het een catwalk te zijn voor een bruidsshow en komen er opeens een paar modellen in bruidskledij aanlopen over de loper…”

Wie danst er mee? Het kan ook thuis!

De danslessen die Bonnie Groenewout normaal gesproken geeft in de recreatie- cq. ontmoetingsruimte van een wooncomplex zijn afgelast vanwege corona, zoals alle groepsactiviteiten in het hele land. Om de dames die anders meedansen maar nu thuis zitten een hart onder de riem te steken, heeft zij hen laten weten: ik dans dinsdagochtend om 10:00 uur in mijn huiskamer een dans voor jullie.

Een aantal hebben gereageerd met: “Leuk idee! We hebben meegedaan hoor!”.

“Bewegen met je rollator kan altijd, maar vooral een muziekje erbij stimuleert”, weet de danslerares uit ervaring.

“Maak er een dansje van, dan wordt een op zich saaie beweegoefening zelfs leuk. Muziek inspireert en verbindt, zoals de mensen in thuisisolatie zich in Italië door de coronacrisis heen zingen vanuit hun open raam om zes uur ‘s avonds, roep ik mensen op: schuif de stoelen opzij, zet een muziekje op en ga dansen – het kan ook achter je rollator.”

Dans het klavertjevier

In een tijd als deze kunnen we allemaal wel wat geluk gebruiken. Daarom heeft Bonnie Groenewout de choreografie voor het klavertjevier bedacht om te dansen met de Rollz Flex. Dans deze waar je wilt en waar je ruimte kunt creëren. Met je stappen teken je alle vier de blaadjes van het klavertje op de vloer en tot slot het steeltje, waarna je jezelf ‘opent’.

De stappen van het klavertjevier kun je aanpassen: ingetogen en klein – of juist uitbundig en groot. Doe de beweging meditatief in stilte – of gebruik je favoriete muziek.

Probeer het ‘klavertjevier’ eens op verschillende muzieksoorten te dansen. Het kan zowel in een vierkwartsmaat als in een driekwartsmaat, zoals in een wals. Dan doe je elk ‘blaadje’ in een of twee maten, zowel het ronde stuk vooruit als het rechte stuk achteruit: ‘één twee drie, één twee drie’.

In deze video legt Bonnie de choreografie van de dans uit in een tekening.

Maak er wat moois van, maar bovenal: heb plezier! En: wie weet danst er ergens iemand op afstand met je mee.

Wilt u ook gaan dansen met uw rollator?
Bespreek met uw fysio de dansoefeningen die u thuis kunt doen.


Lees meer blogs: