Gaan zitten als u aankomt met rollator

Voor een rollatorgebruiker kan het lastig zijn om te gaan zitten in een stoel. Toch zal dit een aantal keer op een dag moeten gebeuren en daarom is het handig dat u weet hoe u dit soepel en veilig doet.

Dit is de vierde les in een serie van zes met rollatorrijlessen.

Binnenshuis is het handig om stoelen met armleuningen en een hogere zitting te hebben. Wanneer u buitenshuis bent, heeft u niet altijd zo’n stoel, dan moet u extra opletten wanneer u aankomt met uw rollator en gaat zitten.

Tips om te gaan zitten:
  1. Loop naar uw stoel toe.
  2. Bent u vlakbij, draai dan om met rollator, en loop langzaam naar achter totdat u de rand van de stoel tegen uw beide achterbenen aan voelt.
  3. Zet de rollator op de parkeerrem. Nu staat u rechtop tussen rollator en stoel, met uw rug naar de stoel, terwijl u de handgrepen van de rollator nog vasthoudt.
  4. Voel achter u met de ene hand en pak over naar een armleuning, dan de andere hand naar de andere armleuning. Heeft uw stoel geen armleuningen? Voel dan achter u naar de zitting en steun daarop met uw hand.
  5. Laat u voorzichtig zakken, terwijl u op de armleuningen steunt.
  6. Zit u goed? Haal de rollator dan van de parkeerrem en rijd hem naast uw stoel of vraag iemand om hem weg te zetten.

 
                

 

Rollz-fysio Anne-Wil Siegmund:

“Dit noem ik altijd achteruit inparkeren. Doordat je achteruit loopt, zie je de stoel niet. Mensen vinden dit vaak eng, zeker als ze moeite hebben met achteruit kijken. Want hoe weet je zeker dat je vlak voor je stoel staat en niet per ongeluk op de vloer gaat zitten?

Maar je hoeft die stoel niet te zíen. Je kunt hem ook vóelen tegen de achterkant van je benen. En dan met één hand naar achteren reiken. Zo hoef je niet om te kijken. Het is overigens het handigst om hiervoor een wat hogere stoel te gebruiken, liefst met armleuningen.”

Houd onze website in de gaten voor de volgende les: Over drempels met uw rollator.


Lees meer blogs: