Vrouw met multiple sclerose geniet van een dagje uit met een Rollz Motion rollator

Hulpmiddelen beperken ons niet, ze bevrijden ons

Zo’n twintig jaar heb ik MS en voor een té lange tijd was ik bang voor het vooruitzicht om in een rolstoel ‘te eindigen’. Multiple Sclerose is een venijnige ziekte, maar ik heb geleerd dat loophulpmiddelen niet de vijand zijn die ik dacht dat ze zouden zijn.

Er is geen plattegrond voor de verwarrende wereld van loophulpmiddelen, veel van ons zijn dan ook overgelaten aan onszelf om uit te vogelen welk hulpmiddel we nodig hebben. Voordat ik een wandelstok, een rollator en soms een rolstoel nodig had, dacht ik dat een hulpmiddel alleen maar iets negatiefs zou zijn.

Toen mijn MS verergerde en ik steeds langzamer en zwakker begon te lopen, moest ik de intimiderende wereld van loophulpmiddelen gaan ontdekken. Ik dacht dat mijn ergste angst was uitgekomen.

Wat mij tegenhield in het omarmen van de middelen die ik uiteindelijk op prijs ben gaan stellen, waren het stigma rondom hulpmiddelen, het gebrek aan begeleiding en het idee dat alle loophulpmiddelen er medisch uitzien en niet stylish zijn.

Woman with multiple sclerosis sitting in a Rollz Motion wheelchair

Met lood in mijn schoenen ging ik naar een hulpmiddelenwinkel, op zoek naar mijn eerste rollator. Gelukkig ontdekte ik de Rollz Motion – een rollator die tot rolstoel te maken is. Het lijkt precies gemaakt te zijn voor iemand met Multiple Sclerose, iemand die kan lopen, maar wanneer men vermoeid is, ook kan gaan zitten en voortgeduwd worden.

Ik had geen idee dat zo’n fantastisch product bestond. Ik was blij met hoe goed het functioneert, maar ik was vooral onder de indruk van hoe het product eruitziet! Dit hulpmiddel ziet er sportief uit en absoluut niet medisch en ik heb ‘m in een coole, ijsblauwe kleur. Dit was een mobiliteitsproduct waar ik me goed over zou voelen!

Ik kocht een Rollz Motion, vooral met de insteek om ermee te gaan reizen, maar ik begon hem snel genoeg voor allerlei activiteiten te gebruiken. De rollatorstand werd gebruikt bij het uitlaten van de hond en de rollator/transportrolstoel voor lange winkelsessies of het bezoeken van een museum.

Afgelopen zomer ben ik geüpgraded naar de Rollz Motion Performance en voor het eerst in jaren konden mijn man en ik weer over hikingpaden wandelen. De all-terrain luchtbanden van de Rollz Motion Performance geven me toegang tot moeilijker begaanbaar terrein. Wanneer de pandemie voor bij is, ga ik gelijk naar Parijs met haar prachtige weggetjes vol straatkeien, dat is veel comfortabeler om over te lopen mét luchtbanden.

Voordat mijn MS verergerde begreep ik niets van het concept ‘verschillende hulpmiddelen voor verschillende dagen’. Soms heb ik een wandelstok nodig, soms een rollator; soms kan ik helemaal niet lopen. Nu weet ik niet beter, maar voorheen had ik nooit geweten dat ik een ambulante rolstoelgebruiker kon zijn.

Zelfs wanneer ik ooit fulltime een rolstoel nodig heb, zal ik beseffen dat een rolstoel niet het einde van de wereld is. Juist niet. Hulpmiddelen beperken ons niet, ze bevrijden ons.

Het is begrijpelijk dat je verdrietig bent wanneer Multiple Sclerose effect heeft op hoe we ons voortbewegen, maar ongeacht welk hulpmiddel we kiezen; we zouden ons niet moeten schamen of gestigmatiseerd moeten voelen door het gebruiken van producten die ons helpen leven. MS maakt me misschien langzamer, maar ik laat me niet tegenhouden en ik ben dankbaar voor de loophulpmiddelen die er fantastisch uitzien en me helpen bewegen.

Deze blogpost is geschreven door Ardra Shephard, de invloedrijke Canadese blogger met haar prijzenwinnende blog Tripping On Air.


Lees meer blogs: