Rollator op de juiste hoogte zetten

Hoe zet ik mijn rollator op de juiste hoogte? Het is belangrijk om de handgrepen correct af te stellen, dat zorgt voor een goede lichaamshouding tijdens het lopen.

Dit is de eerste les in een serie van zes met Rollator rijlessen voor binnen.

De juiste hoogte van uw rollator instellen

Het is het prettigst om dit samen te doen met iemand anders die kijkt of u goed staat.

  • Sta rechtop, zo dicht mogelijk bij de rollator.
  • Laat de armen ontspannen naar beneden hangen.
  • Stel de handgrepen af ter hoogte van de polsen.
  • Zet beide handgrepen even hoog.
  • Wanneer u de handgrepen vastpakt, zijn de armen licht gebogen.
  • Is de juiste hoogte bepaald? Onthoud deze dan, bv ‘stand 5’, zodat u direct de juiste hoogte kunt instellen als dat nodig is.

 
Deze korte video hieronder toont hoe u de hoogte instelt.

Zet de handgrepen niet te hoog

Te hoog afgestelde handgrepen lopen niet prettig. Ook kost het meer kracht om te steunen. Bovendien kunt u last van uw nek krijgen.

Bij een te hoge afstelling worden de ellebogen sterk gebogen of juist gestrekt. Hierdoor gaan de schouders omhoog en worden de nekspieren te veel belast. Dat leidt dan tot nekpijn.
Dit alles is te voorkomen door de handgrepen op de juiste hoogte te zetten.

     

 

Zet de handgrepen niet te laag

Staan de handgrepen te laag? Dan loopt u te ver van de rollator vandaan en geeft deze geen steun. Het komt echter niet vaak voor dat mensen de handgrepen te laag afstellen.

Tip van Rollz-fysio Anne-Wil Siegmund

“Ik zie zo vaak iemand lopen met een rollator die te hoog staat afgesteld. Terwijl die in de winkel of door de fysiotherapeut wel op de juiste hoogte is gezet. Mensen uit de omgeving, een overijverige schoonzoon bijvoorbeeld, denkt dan kennelijk ‘hoe hoger hoe beter, anders loopt ma zo krom’. Dus staan de handgrepen flink hoog om haar mooi rechtop te laten lopen…

Ongetwijfeld goed bedoeld, maar met handgrepen die veel te hoog staan bereik je het tegenovergestelde effect. En loopt ze met een verkeerde houding. Bovendien is het niet zo veilig. Stel handgrepen dus in op hoogte van de pols.”

 

De volgende les: Lopen met een rollator.


Lees meer blogs: